Voor schilderen en sausen

binnen en buiten

De Schilder Efred Aartsen

 

Schilder Efred Aartsen

De Schilder Efred Aartsen

Biotoop 18
3893 BK   Zeewolde
Tel. 036 - 5221823

info@efred.nl

Share |
  • Europese verfrichtlijnen

    Geschreven door : Efred Aartsen op aug '13 01 11:05 - reactie(s) : 0

Sinds 1 januari 2010 levert geen enkele Europese verffabrikant nog lakverf met meer dan 300 gram oplosmiddel per liter. Een grote verandering, veroorzaakt door de Europese Verfrichtlijn VOS-beleid 2010. Veel oplosmiddelhoudende lakken zijn verdwenen. Dit betekent dat veel verven van samenstelling veranderd zijn.

Wat houdt deze wetgeving in:

1. Wat zijn VOS?
Vluchtige Organische Stoffen (VOS) is een verzamelnaam voor een groep van vluchtige of snel verdampende producten. VOS worden vaak gebruikt als oplosmiddelen in verf, schoonmaakmiddelen, lijmen en drijfgas voor spuitbussen.

2. Wat houdt de wetgeving in?
De Europese Unie heeft de uitstoot van vluchtige organische stoffen die vrijkomen bij het gebruik van bepaalde verfproducten sterk ingeperkt. Voor water- en oplosmiddelhoudende verven betekent dit een maximaal VOS-gehalte dat niet meer overschreden mag worden.

3. Welke producten zijn verdwenen?
De vroegere oplosmiddelhoudende verven en lakken zijn verdwijnen. Voor deze producten zijn gelijkwaardige producten gekomen. Deze nieuwe verven zijn minder belastend voor gezondheid en milieu en inmiddels doen ze technisch niet onder voor producten die meer oplosmiddelen bevatten.

Kwaliteit – Duurzaamheid - Droging

Voor u is het belangrijk te weten dat ik alleen werk met toegestane producten. Ik werk met goede verven en lakken die uitgebreid zijn getest. Deze verven kennen een goede duurzaamheid en een goede droging. Een goede droging is belangrijk, omdat u de deuren en ramen ’s avonds moet kunnen sluiten. Minder oplosmiddel is natuurlijk noodzakelijk, maar mag niet ten kosten gaan van de kwaliteit. De producten zijn ook bij lagere temperaturen en hogere vochtigheden getest. Aan de nieuwe producten worden de letters MMX toegevoegd, geen geheime formule, maar gewoon Romeinse cijfers voor 2010.